ja dom tål lite bly i nackarna

Monday, December 10, 2007

Russland er ikke lenger til salgs


Søndag 2.desember ble det avholdt parlamentsvalg i Russland. Vladimir Putins parti, Forent Russland fikk 63 % av stemmene og kontrollerer nå 306 ut av 450 seter i Dumaen. En overveldende majoritet. Valget ble gjort til en folkeavstemning om Putins ledelse av landet og det endte i et valgskredd. En ting er sikkert, tiltross for at Putin - i tråd med grunnloven - går av som president til neste år, vil han også i fremtiden spille en viktig rolle i russisk politikk.

Vladimir Putin er uten tvil den mest populære lederen i Russisk historie, noe du ikke skulle trodd gjennom å lese vestlig media. I følge en undersøkelse som ble utført av Wall Street Journal, hadde Putin i november 2007 støtte fra 85% av russerne, noe som gjør han til den mest populære statsleder i hele verden.

Putins popularitet har mange forklaringer. Han er meget intelligent og karismatisk. Han er en stolt nasjonalist og har jobbet hardt for å bedre livene til ordinære russere og reise landet til gammel storhet. 20 millioner russere er løftet ut av fattigdom og helsevesenet er styrket. Han har nasjonalisert viktig industri, styrket rubelen, høynet levestandarden og betalt ned all utenlandsk gjeld. Russland har i skrivende stund en kapitalreserve på 450 milliarder dollar.

Etter at Sovjetunionen kollapset var 90-tallet et endeløst mareritt for arbeidsfolk og bønder i Russland. Eiendom og ressurser som tidligere tilhørte fellesskapet ble solgt ut på billigsalg til korrupte jødiske oligarker. Dette satt Putin en stopper for. Han fengslet oligarkene og gjeninnførte nasjonal kontroll over ressursene og bruker de til å bedre forholdene for vanlige russere. Russland er ikke lenger til salgs.

Russland har reist seg og på nytt blitt en slags stormakt: en stabil leverandør av olje og gass. Russland styrker seg mens USA sitter fast i hengemyra i Irak. Dette kan forklare hvorfor Putin er så avskydd av vesten. Freud ville kanskje kalt det petroleumsmisunnelse, men roten til hatet er dypere enn som så. Putin har nemlig utfordret hele den nyliberale diskursen, som er grunnlaget for all amerikansk utenrikspolitikk. Putins primære fokus er Russland: Russlands velferd, Russlands suverenitet og Russlands plass i verden.

Dette er grunnen til at Bush-administrasjonen har omringet Russland med militærbaser, styrtet regjeringer i nabolandene med sine "farge-revolusjoner", blandet seg inn i russiske valg og truet med å utplassere atomvåpen i Polen og Tsjekkia. Russland er igjen sett på som en potensiell trussel mot USAs imperialistiske ambisjoner.

Triumfen og gleden som fór gjennom Washington etter at Berlin-muren falt har blitt erstattet med en stor frykt: Russland styrker seg samtidig som oljeprisene fortsetter å stige. Den geopolitiske makten er i ferd med å forflytte seg østover, derfor har USA kastet seg inn i kampen om kontroll over de enorme oljeressursene i Sentralasia. Det er mulig å tenke seg et scenario der USAs tilgang til de siste store olje- og gassressursene i verden - de tre milliarder fatene med olje i Kaspihavet - kan bli helt blokkert av et sterkere og forent Russland.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I wish not approve on it. I think polite post. Expressly the appellation attracted me to read the sound story.

8:12 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Good fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you as your information.

5:42 PM

 
Anonymous Anonymous said...

Easily I acquiesce in but I about the collection should acquire more info then it has.

7:24 AM

 

Post a Comment

<< Home