Blodige diamanter
Mens valgkampsirkuset i Frankrike pågår for fullt og EU feirer sin 50-årsdag i fredens tjeneste, begår franske styrker krigsforbrytelser i den Sentralafrikanske Republikk.
Det tok franske fallskjermjegere og regjeringsstyrker tre dager å fordrive befolkningen i landsbyen Birao. 70% av landsbyen ble brent ned og ødelagt i løpet av aksjonen, som fant sted i midten av mars. Nesten alle innbyggerne er på flukt. 2000 av de fordrevne var så desperate at de flyktet over grensen til flyktningeleirene i Darfur.
14 000 mennesker bodde i Birao før angrepene startet. Nå er det bare 600 igjen.
Detaljene fra operasjonen ble holdt hemmelig av den franske hæren. Den eneste grunnen til at historien kom ut er fordi FNs utsending til den Sentralafrikanske Republikk, Toby Lanzer, besøkte områdene like etterpå. Til den britiske avisen The Independent sier han at han ble møtt av en spøkelsesby. "Det var som Grozny eller deler av Mogadishu. (...) Aldri før har FN sett en landsby i den Sentralafrikanske Republikk hvor 70 prosent av husene er jevnet med jorden. Betydningen dette får for befolkningens liv kan ikke overdrives".[1]
Hundrevis, kanskje tusenvis av mennesker ble drept i denne massakren, men spørsmålet er hvor ansvaret ligger.
Frankrike har en forsvarsavtale med den Den sentralafrikanske republikk og kontrollerer i praksis landets hærstyrker og støtter landets regjering i deres kamp mot opprørerne i Union des Forces Démocratiques pour le Rassemblement (UFDR).
Gerard Errera,Frankrikes ambassadør i Storbritania, avslører mer om aksjonen i et intervju til The Independent 2.april. "18 franske soldater som var på oppdrag i å støtte den Sentral Afrikanske Republikks væpnede styrker ble angrepet av opprørere fra UFDR. (...) De franske soldatene handlet i selvforsvar". [2]
Kanskje de måtte ødelegge hele landsbyen for å redde innbyggerne.
Frankrike knuste ikke landsbyen alene, det klarte regjeringstyrkene ganske greit selv. Men de ble beskyttet av franske styrker, og det var ikke bare "18 soldater" som var der. Frankrike ga også luftstøtte fra både hellikoptre og jettjagere. Frankrike spiller en generell viktig rolle i Den sentralafrikanske republikk sin millitære strategi mot UFDR. På grunn av sine store diamantforekomster og sin strategisk viktige posisjon (inneklemt mellom Chad, Sudan og Kongo) er landet viktig både militært og økonomisk i franske øyne.
Når den demokratisk valgte presidenten i Den sentralafrikanske republikk,
Ange-Félix Patassé, ble styrtet i 2003 av general François Bozizé (som idag er president i landet) beskyldte The International Federation for Human Rights ham for å begå alvorlige krigsforbrytelser.[3] Men det gjør da ingen ting så lenge generalen verner om franske interesser i landet.
[1]http://news.independent.co
[2]http://comment.independent
[3]http://www.fidh.org/afriq
0 Comments:
Post a Comment
<< Home